301 redirect

Waarom is de 301 redirect zo belangrijk?

De 301 redirect zorgt ervoor dat je de waarde houdt die je al in Google hebt opgebouwd. Bijkomend voordeel is dat de user-experience niet verloren gaat. Zo simpel is het.

Wat is een 301 redirect?

Je hebt meerdere webpagina’s op jouw site. Aan elke pagina’s heeft Google een waarde gegeven. Webpagina’s die langer bestaan en veel online gedeeld zijn hebben vaak een hogere waarde. Je hebt hard voor die waarde gewerkt dus dit gooi je niet zomaar weg. Daarom de 301-redirect.301 redirect behouden linkwaarde

Wanneer is er sprake van een 301-redirect?

Stel je gaat jouw website verhuizen. Je hebt een nieuw ontwerp of misschien een compleet nieuwe URL. Met de 301 redirect vertel je aan Google waar de bezoekers (en Googlebot) nu naar toe kunnen. Google stuurt de bezoeker dan rechtstreeks door naar de nieuwe juiste URL. Op deze manier blijft de waarde behouden.
Je kunt de 301 redirect ook benutten wanneer je een oud artikel of product verwijderd van de site en je hier een nieuw artikel of product tegenover zet.

  • Behouden linkwaarde in Google: belangrijke SEO factor
  • Gebruikersvriendelijk: bezoekers vinden wat ze zoeken en raken niet verdwaald
  • Betrouwbaarheid site: pagina’s zomaar verwijderen schrikt Google af
  • Link zoveel mogelijk door naar eenzelfde / gelijkwaardige pagina (dus gooi niet alles naar home)

Meer weten over de 301-redirect (en de 302-redirect). Bekijk dan de video van Matt Cutts van Google.

Heeft een 301-redirect impact op de waarde van de URL? Ja, wel iets. Maar het is altijd beter om het wel te doen (en waarde mee te krijgen) dan opnieuw vanaf nul te beginnen. In de video hieronder zie je wat Matts Cutts van Google hierover te vertellen heeft: